Fjällräven

Fjällrävens grundades 1960 med idén att dåtidens friluftsutrustning kunde göras ännu bättre och naturen mer tillgängligt för fler människor. Ryggsäcksramen, vars avlastande principer gäller än idag, blev startskottet och snart lanserades helt nya ryggsäckstyper, revolutionerande sovsäckar och de första kondensfria tälten.

Fjällräven utvecklar, säljer och marknadsför friluftsutrustning för olika typer av friluftsliv. Försäljningen i Sverige, Norge, Finland, Danmark, England, Tyskland, Benelux, Österrike, Schweiz, Italien, Tjeckien, Ungern, Polen, Kina och Nordamerika hanteras av koncerngemensamma bolag. Australien, Nya Zeeland, Ryssland och Korea hanteras av distributörer och Japan hanteras genom licenstagare. Fjällräven är idag en stark aktör på den internationella friluftsmarknaden och på nyckelmarknader såsom exempelvis Sverige rankas man som det 6:e mest populära varumärke inom alla kategorier.

www.fjallraven.se

Tierra

Tierra grundades 1983 med målet att tillverka kläder för klättrare och friluftsmänniskor med krav på högsta funktion och pålitlighet. Varumärket är väl inarbetat i Norden och framförallt i Sverige har det en mycket hög varumärkeskännedom mot målgruppen.

Tierra utvecklar produkterna med en tydlig linje att alla detaljer skall finnas där för sin funktion. Varumärket har ett flertal gånger påvisat kvalitet och innovation i val av tekniska lösningar vilket gjort att bland annat Åre Lavincenter och Alpina Fjällräddningen valt Tierra som arbetskläder.

www.tierra.se

Hanwag

Hanwag grundades 1921 av Hans Wagner i Vierkirchen utanför München, Tyskland. Hanwag har utvecklats till att bli en av världens ledande tillverkare av kvalitetskängor. Fenix Outdoor förvärvade Hanwag hösten 2004 av ägaren Josef Wagner.

Hanwag startade som en liten lokal producent av traditionella skor, bayerska ”haferischuhe”. Hans Wagner var en av de första att tillämpa den så kallade dubbelstygnsmetodiken vid tillverkningen av dessa skor. Med tiden specialiserade sig företaget på skor för vandring i Alperna. Kvaliteten och kraven på funktionalitet har kvarstått också nu när företaget, 98 år senare, är en av Tysklands mer erkända producenter av vandringskängor. Produktionen ligger delvis fortfarande kvar i Vierkirchen.

www.hanwag.de

Royal Robbins

Förutom ett starkt arv med över 50 års verksamhet, har Royal Robbins som varumärke alltid strävat efter att skapa mångsidiga kläder som tar dig överallt. Hållbarhets aspekten har varit viktigt allt sedan Royal Robbins själv introducerade och ledde ”Green Climbing Era” under sina år som en av pionjärerna inom amerikansk bergsklättring.

Framgångsfaktorer är en kombinationen av funktionalitet och stil med ett tydligt resefokus.

Viktiga produkter: Dessert Pucker, Discovery Skort, Cool Mesh, Spotless Traveller.

Viktiga segment: Resor och ”urban outdoor”.

www.royalrobbins.com

Naturkompaniet

Naturkompaniet är Sveriges ledande aktör inom försäljning av produkter för friluftsliv och resor. Försäljningen sker genom 35 butiker, 34 egna och 1 franchise, samt en webbutik. Naturkompaniet har sina rötter ända tillbaka till 1931 från den svenska scoutrörelsen. Naturkompaniet säljer utrustning för friluftsliv och resa från världens ledande varumärken. Några exempel på kända varumärken som säljs är Fjällräven, Tierra, Primus, Hanwag, Brunton, Patagonia, Marmot, Arc’teryx, och Haglöfs. Kvalitet, kunskap, service, sortiment och nature är Naturkompaniets signum.

Naturkompaniets kunder är frilufts- och reseintresserade människor som uppskattar personlig service, kvalitet och välrenommerade varumärken. Naturkompaniets kunder har valt en aktiv livsstil och vet att friluftsliv i någon form ökar såväl välbefinnande som livskvalitet. Naturkompaniets målsättning är att kunderna ska ”Göra vardagen till ett äventyr” oavsett om det innebär att de tar en tur i svampskogen eller bestiger ett berg i Himalaya.

www.naturkompaniet.se

Partioaitta

Partioaitta Oy är med sina 16 butiker Finlands ledande butikskedja inom försäljning av produkter för friluftsliv och resor. Partioaitta som översatt till svenska betyder scoutbod, grundades redan 1928 av den Finska scoutrörelsen. Fenix Outdoor förvärvade bolaget i maj 2011. Kedjan är en sammanslagning av olika scoutföreningars butiker och har ända sedan starten försett sina kunder med kvalitativ utrustning för skog, fjäll och vildmark.

I sortimentet återfinns kända varumärken som Fjällräven, Tierra, Primus, Hanwag, Brunton, Marmot, Halti, Arc’teryx och Haglöfs. Scouter har alltid varit en stor del av Partioaittas kunder men på senare år har en nyrekrytering av andra kundgrupper skett. Idag har Partioaitta kunder från alla åldersgrupper och den gemensamma nämnaren är att kunden söker kvalitativ utrustning som ger en bättre friluftsupplevelse. Precis som för Naturkompaniet är service, kvalitet, kunskap, sortiment och natur de viktigaste kännetecknen för företaget.

www.partioaitta.fi

Friluftsland

Friluftsland är Specialbutiken med stort S. Friluftslands specialitet är utrustning och kläder för ett aktivt friluftsliv – dvs. ryggsäckar, sovsäckar, tält, jackor, vandringskängor, sportssandaler osv. Friluftsland väljer endast produkter av hög kvalitet, som de själva importerar från de bästa tillverkarna runt om i världen.

Alla medarbetare på Friluftsland har egen erfarenhet av friluftsliv och har därmed kompetens att ge goda råd och rätt vägledning. De bästa produkterna är inte billiga, men priserna är konkurrenskraftiga. Sammanfattningsvis är Friluftslands idé att den som vill ha och behöver vår hjälp, kan ställa sig bakom vår filosofi: Bra utrustning ger bättre upplevelser.

www.friluftsland.dk
www.friluftsland.se

Globetrotter

Överlevnadsexperterna Klaus Denart och Peter Lechhart öppnade i september 1979, i Hamburg, Nordtysklands första specialbutik för expeditioner, safari och vandring . Med grundarnas erfarenheter som bas etablerade sig Globetrotter snabbt som en ledande butik för ett aktivt friluftsliv.

Globetrotter har idag butiker med en sammanlagd butiksyta om drygt 35 000 m2 i ett tiotal tyska städer, där sju av butikerna har en yta om minst 4 000 m2 vardera. Globetrotter har också en väl utvecklad online försäljning, med tillhörande infrastruktur för logistik. Globetrotter har cirka 1 200 medarbetare.

www.globetrotter.de

Fenix Outdoors varumärken